luni, 30 decembrie 2013

Harald Haarmann și povestea „Descoperirii Scrisului” !


Un articol de Cornel Bîrsan,
cu sprijin logistic acordat de Daniel Gurban.

Apariția și formarea „Vechii Civilizații Europene”, în viziunea lui Harald Haarmann se bazează pe teoriile „Old Europe” și a „popoarelor kurgane” inițiate de celebra Marija Gimbutas, viziune oarecum diferită de cea promovată de gruparea Alinei, Poghirc, Merlini, s.a. „ Teoria Continuității”, paradigma demonstrată prin recentele descoperiri făcute în Spațiul Carpato-Balcanic.
Vezi:http://istorie-furata.blogspot.ro/2013/12/spatiul-carpato-dunarean-leaganul.html
și: http://istorie-furata.blogspot.ro/2013/12/faimoasele-tablite-de-la-tartaria-si.html



Indiferent de gruparea în care se încadrează fiecare cercetător, concluzia lor legat de scrierea de la Tărtăria, este unanimă: cea mai veche formă de scriere din lume ! (pag.191, paragraf 2 din lucrarea: Das Rätsel der Donauzivilisation: Die Entdeckung der ältesten Hochkultur Europas - Enigmele Civilizațiilor Dunărene. Descoperirea celei mai Vechi Culturi a Europei - autor Harald Haarmann)
Voi încerca să vă prezint din această lucrare unele ipoteze ale lingvistului german, privind originea și vechimea scrisului, motivația apariției scrisului, toate acestea fiind prezentate în capitolul „Die Erfindung der Schrift - Descoperirea scrisului „.

Scrisul ca formă a birocrației în formare ....
În mod diferit față de alți autori, Haarmann, motivează apariția scrisului ca fiind o necesitate birocratică a noilor state, în devenire, privind ținerea evidențelor contabile: produse, stocuri de cereale, mărfuri, materiale s.a.
Ipoteză în contradicție cu alți autori care susțin că scrierea a avut o formă sacră, fiind utilizată numai de inițiați, in scopuri magice !

Haarmann aduce ca argument al ipotezei lui, faptul că una din primele tăblițe inscripționate, in jurul anilor 3500 i.Chr. este un simplu inventar al arhivei Templului de la Uruk !



Scribul egiptean


Fiecare sistem de scriere îsi are Istoria sa.
Nici-o scriere nu a apărut din neant, fiecare, ulterioară a evoluat la rândul ei dintr-o scriere inițială, Primordială.
Scrierea sumeriană a fost baza informatică a viitoarelor structuri de scrieri acadiene, elamite, hitite și a celorlalte scrieri de tip cuneiform.
Scrierea greacă s-a bazat pe scrierea Liniar B utilizată de către vechii micenieni, care și ea la rândul ei a fost preluată din scrierea de tip Liniar A, utilizată de civilizația minoică.

Cronologia apariției scrisului (pag. 192, H. Haarmann, Enigmele Civilizațiilor Dunărene. Descoperirea celei mai Vechi Culturi a Europei):
  • scrierea Dunăreană sau scrierea Vechii Europe (aproximativ 5500-2600 î.Chr)
  • scrierea Egipteană în 3 variante : hieroglifică, hieratică, demotică (cca. 3300 î.Chr - cca.100 d.Chr.)
  • scrierea Sumeriană (cca. 3150 î.Chr - cca.100 d.Chr.) în două variante : pictografică, de la 3150 i.Chr., cuneiformă de la 2700 i. Chr.
  • scrierea proto-Elamită (cca. 3050-2070 î.Chr.)
  • scrierea Indoneziană (cca. 2600 - 1800 î.Chr.)
  • scrierea Chineză (de la 1200 î.Chr.)
  • scrierea Olmecă (cca. 1500-600 î.Chr.)

Scrierea Dunăreană

În ipoteza lui Haarmann, Scrierea Dunăreană este scrierea primară, nederivată din alte scrieri !
Ea s-a format în spațiul Carpato-Dunăreano-Balcanic, nefiind importată din alte locații ! Anumite caractere, pictograme din această scriere au fost ulterior preluate în alte tipuri de scriere și adaptate conform necesității civilizației în cauză.

Se observă că în Scrierea Dunăreană au fost folosite atât elemente de natură, simbolostică biologică, cât și abstractă, lineară sau cu forme geometrice.

Imagine preluată din lucrarea:
Istorie Furată. Cronică Românească de Istorie Veche

Scrierea reprezenta, prin prisma primilor „vânători” și a primilor „cultivatori” activitatea lor zilnică, sistemul de viată, evidența și contabilitatea bunurilor si a produselor.


Simbolistica semnelor a fost în permanentă modificare. Se observă o transliterație a elementelor scrisului începând din perioada „Tărtăria”, ulterior „Lepenski Vir” și apoi întreaga cultură „Vinca - Turdas”.
Repertoriul semnelor folosite în vechile scrieri sunt formate din sute de elemente. Acest lucru derivă din faptul că omul primordial percepea semnul in cauză ca o idee sau ca un obiect în sine ! Combinația lor ducând la întelesul informației transmise.
Existența unei varietăți de simboluri ne percepe să înțelegem ce se întamplă în jurul nostru, in sensul de „palpare” a vietii de zi de zi.

Scrierea Lepenski - Vir
 

Scrierea Hindusă a avut inițial, 400 de simboluri, cel Dunărean, circa 700 de simboluri (cu unele semne specifice pe regiuni - regionalisme <!?>). Pictogramele sumeriene foloseau circa 770 de semne, iar proto-scrierea Elamita, circa 1000 de simboluri. Scrierea hieroglifica egipteană utiliza între 700 și 1000 de simboluri, iar vechea scriere chineză circa 1400 !
Cu timpul numărul de simboluri s-a redus, ajungându-se ca în alfabetele moderne să se utilizeze maxim 38 de litere (alfabetul armean) și minim 12 (alfabetul tahitian).


Simboluri și înțelesuri.


Imagine preluată din lucrarea:
Istorie Furată. Cronică Românească de Istorie Veche


Simbolul V
În opinia lui Harald Haarman, simbolul actualei litere V, a fost considerat de locuitorii Vechii Civilizații Europene ca simbol inițiatic, care reprezenta trecerea de la perioada, oamenilor vânători - culegători la cultivatori !
Ulterior acest simbol avea să devină un simbol magic care reprezenta Divinitatea, literă de Simbolistică Zeiească.



Harta Localitatilor unde au fost descoperite obiecte care confirmă existența scrisului la Vechea Civilizatie Europeana


Cultura Vinča - Turdaș

1. Tărtăria (România)
2. Turdaș (România)
3. Parța (România)
4. Lepenski Vir - Vršac (Serbia)
5. Jela (Serbia)
6. Vinča (Serbia)
7. Gradesnica (Bulgaria)
8. Nova Zagora (Bulgaria)
9. Slatino (Bulgaria)
10.Sitagroi (Grecia)
11.Miercurea Sibiului (România)


DANUBE CIVILIZATION

Hartă, preluată din articolul: Introduction to the Danube,
 scriptmore by Marco Merlini




Pagina de FB cu informatii despre lingvistul Harald Haarmann:
https://www.facebook.com/pages/Harald-Haarmann/120481947997451?fref=ts#



Vezi si: https://sites.google.com/site/gigantiiultimeiglaciatiuni1/home/vinca-turdas-jerf-el-ahmar---prima-scriere
Lepenski Vir, Vinca-Turdas, Jerf-el Ahmar - primele manifestări în scris !



2 comentarii:

  1. In luna iunie 2014 a fost descoperit la Seimeni un inel sigilar din bronz, care are incizate simboluri Vinca-Turdas şi, mai mult, unul dintre simboluri se regaseste pe placuta discoidala descoperita la Tartaria:
    https://sites.google.com/site/seimenisatdinneolitic/

    RăspundețiȘtergere
  2. Un grup de petroglife, executate în stâncă de populaţia precolumbiană, care fac parte din complexul arheologic El Cerro de la Máscara amplasat în vestul Mexicului, şi a căror vârstă este estimată între 800 şi 2500 ani, sunt identice cu simbolurile incizate pe inelul sigilar descoperit la Seimeni, şi cu grupul de simboluri incizate în partea superioară a statuetele antropomorfe aparţinând culturii de epoca bronzului Zuto Brdo – Gârla Mare: https://sites.google.com/site/seimenineoliticsipreneolitic/

    RăspundețiȘtergere