duminică, 6 octombrie 2013

Rețete de bucătărie ca la... Moșu acasă !

Azi, o prăjitură specială: „Insulă Plutitoare „ !

Dezamăgit de lipsa de interes a românilor pentru istoria veche a neamului nostru, am hotărât să-mi închid pagina de blog: istorie-furata.blogspot.ro și să mă auto-exilez de pe Facebook !
Dar la insistențele unor buni prieteni, nu voi renunța încă la pagina de blog, dar o voi reconverti, în spiritul politicii” de azi !

Având ca model un celebru autor: Al. O. Teodoreanu, zis și "Păstorel" (!) și a lui lucrare “Gastronomice”, voi încerca să vă împărtășesc din propria-mi experiență culinară, un hobby la fel de bine cercetat ca și Istoria, și să vă prezint câteva retețe mai puțin cunoscute Dumneavoastră.


Pentru prima postare m-am orientat spre o prăjitură deosebit de specială, numită „Insulă Plutitoare” !.


Rețeta acestei prăjituri Regale am învătat-o de la mama mea.
Această delicatesă era preparată de către bucătăresele de o parte și de alta a graniței româno-maghiare, pe linia Satu-Mare ÷ Oradea.
Nu se știe exact cine a inventat-o, bucatăresele maghiare sau cele românce ?
Cert este însă faptul că existau deosebiri esențiale de concepție, în arta preparării, unguroaicele prepară prăjitura (Uszo Sziget) doar cu lapte, pe când bucatăresele noastre preferă o rețetă mai consistentă, folosind crema de la Laptele de Pasăre!
În privința dulceții, amble părți sunt în consens, bucătăresele folosind doar dulceața de caise.
Bărbații sunt și ei în consens cu bucătăresele de ambele nații, folosind cu multă plăcere același produs din caise, uneori și cu piersici, dar sub forma lichidă: Baratk Palinka !


Să vedem procedura de alcătuire:


Pasul I - se “înbălsămeazăîn rom 300 gr. de stafide și se lasă la macerat circa 2 ore;


Pasul II - se pregătește un blat de pandișpan compus din:
5 ouă
5 linguri zahăr
5 linguri ulei 5 linguri faină


Mod de preparare:
Se separa ouăle,
cu grijă;
Se bat albușurile spumă, cu un praf de sare și zahăr;
Se adaugă ușor gălbenușurile, apoi uleiul în fir subțire și făina (neapărat cernută!
);
Se toarnă aluatul într-o formă de tort, tapetată bine-bine cu unt și făină sau punem hârtie de copt (variantă mai simplă...),
...și se coace la foc mic, în cuptorul preîncălzit, cca. 20-25 de minute.

Pasul III - se prepară laptele de pasăre din:
6 gălbenușuri
4 linguri de zahăr
2 plicuri zahăr vanilinat, sau baton vanilie
1,5 l lapte
1 lingură de făină



Mod de preparare:
Separați gălbenușurile de albușuri (atentie albușurile se vor folosi la final);
Se freacă albușurile cu zahărul și cu vanilia până obținem o spumă în care nu se mai simte zahărul ca textură, după care încorpărîm și o lingură de făină;
Laptele se pune la fiert, iar când începe să fiarbă, se toarnă ușor amestecul de ouă și zahar, amestecând bine, ca să nu se prindă de fundul vasului, până se îngroașă puțin amestecul (o smântână care curge...)
După ce s-a legat crema, laptele de pasare se pune la rece, în cămară (asta ca să nu-i tenteze pe cei mici...);

Pasul IV și definitoriu - asamblarea prăjiturii:

se taie în două blatul de pandișpan și se umple cu dulceață de caise, după care suprapunem cu multă grijă cele două părți;

se taie blatul umplut cu dulceață în bucățele de 1x1 cm;

se așează într-un vas mai mare (preferabil yena) straturi, cam așa: primul strat de pandișpan, peste care se presară stafidele ușor amețite și se fixează cu lapte de pasăre; continuăm în această ordine până terminăm ingredientele, având grijă să terminăm cu crema delicioasă din lapte; apoi presăm ușor tot amestecul, pentru uniformizare;

se bat albușurile spumă și adăugăm la final două linguri de dulceață (de caise sau depinde de preferință...), iar spuma obținută se așează cu grijă peste amestecul din vas; dacă doriți, se pot înlocui albușurile cu frișcă, preparată tot cu dulceață de caise. E un deliciu!

prăjitura se pune la frigider timp de patru÷cinci ore, după care se poate servi: cu prietenii, cu cei dragi, cu cine doriți! Nu avem contraindicații...;

ca fandoseală, se poate adaugă la servire și o lingură de înghețată !


VĂ DORESC POFTĂ BUNĂ !

Pentru mine, plăcerea e aproape la fel de mare ca a unei pagini de istorie... sau pe aproape !









Un comentariu:

  1. Citind retela, nu stiu de cate ori am inghitit in sec...mai mult, am vizualizat-o ...cu siguranta voi incerca s-o realizez chiar cu riscul ca nu o sa fie exact cum mi-am imaginat-o...sunt datoare s-o incerc pana voi fi multumita de aspect cat si de gust...nu pretind ca sunt o gospodina desavarsita dar pot afirma ca este o reteta pe intelesul tuturor, chiar pot afirma ca este dementiala ...Multumesc!

    RăspundețiȘtergere