marți, 11 iunie 2013

din ciclul…. ISTORIA PROSTIEI LA ROMÂNI !

Cum (nu) ştim să promovăm turismul ! (?)

Unul din celebrele sloganuri lansate de guvernele care s-au perindat în ultimii 24 ani, era promovarea turismului. 

Probabil însă al turismului de cluburi, pub-uri şi cazinouri !

Deoarece despre un turism legat de monumente istorice este imposibil să concepem datorită stării de fapt, jalnice a vestigiilor antice şi medievale din România.

Voi prezenta câteva din cele mai cunoscute locuri cu încărcare istorică şi situaţia lor de moment.


Sanctuarul dacic de la Sarmisegetusa, Grădistea Muncelului.

Drumul dacic de la intrarea în sanctuar.

Starea actuală este cea pe cale de dispariţie completă, fiind in continuă erodare.
Interesant mai este faptul că in ultimii 23 de ani nu s-au mai făcut lucrari de săpături arheologice sau măcar de conservare a vestigiilor descoperite anterior.
In schimb se sapă în draci de către “braconierii arheologi” !Drumul “forestier” care duce spre Sarmisegetusa, Sanctuarul Dacilor !

In poza de dinainte se poate vedea că dacii îşi construiau măcar drumuri pavate. În timpurile noastre actuale cât şi cele de pe vremea “comuniştilor”, oficialităţile nu s-au obosit să refacă drumul, măcar la strat de macadam, darmite să-l modernizeze.
Care este opinia guvernantilor pentru drumul pe care il ofera turistilor, pentru a vizita Zona Sacra a Dacilor, monument inscris pe Lista Patrimoniului Mondial Unesco ?!

Sarmisegetusa Regia

Ruine neconservate, grămezi de piatra şi bolovani, gunoaie şi mizerie. Ruine la discreţia erodării continue a naturii şi a factorilor umani.
În ultima vreme localnicii au început să foloseasca piatra sau altarele pentru fundaţii sau decoraţiuni de grădină !


Termele de la Geoagiu Băi(Germisara), Hunedoara


Termele de la Geoagiu Băi(Germisara), Hunedoara

Vestigii arheologice insuficient cercetate, erodate în permanenţă de natura şi oameni. Nu există nici un interes pentru restaurarea şi protejarea lor cu o cupola, putându-se ulterior extinde săpăturile arheologice, cât şi pentru vizitarea lor.


Cetatea de la Adamclisi
În decurs de 20 de ani, celebra cetate de la Adamclisi va deveni un morman de pământ şi piatră datorită pierderii interesului arheologilor pentru ea, dar mai ales a oficialităţilor statului român !Cetatea de la Biertan, jud. Sibiu, monument Unesco !


Pasaj din Cetatea Biertanului

În urma unei vizite efectată în anul trecut (2012) la Biertan nu am putut decât să constat puternica stare de degradare a monumentului: scări de urcare şubrede, porţiuni de ziduri care se macină, mari zone ale clădirii năpădite de buruieni, ţigle de acoperire sparte şi faramitate, tencuieli si jugraveli degradate, gunoaie menajere şi vegetale la tot pasul !
Se pare că nimeni nu se gândeste la o cât mai rapidă restaurare a monumentului, probabil se aşteaptă ca să devină depozit de piatră şi căraămidă precum cetatea de la Slimnic !

Biserica Valea Viilor, jud. Sibiu

În aceaşi fază de degradare precum Biertanul !


Cetatea de la Slimnic, jud.Sibiu


Cetatea de la Slimnic, jud.Sibiu

Cetatea Slimnicului a ajuns depozit de piatră şi caramida pentru localnici !Cetatea Darjiu, jud.Harghita

Stare de degradare aparută la nu mult timp după restaurarea ei parţială !

Turnul Croitorilor Sighisoara


Strada in Sighisoara


Pasaj in Sighisoara

Celebra Cetate a Sighişoarei, patrimoniu Unesco, este una din puţinele cetăţi medievale locuite şi în present. Din pacate doar printr-o scurtă vizită pe poate vedea starea de degradare avansată, creată de lipsa de interes a localnicilor, oficialităţilor locale dar şi statale.
Stare de fapt: clădiri care stau să cadă, imobile ne-întreţinute aflate într-un stadiu de degradare avansată, ne-tencuite şi nezugravite, pavaje dislocate, s.a.


Casa lui Iancu de Hunedoara, Baia Mare

Imobil aflat intr-o stare avansată de degradare !

Cetatea Bistriţei, Bistriţa, jud. Bistrita - Nasaud

Vis-a- vis de celebrul Turn al Dogarilor (restaurat după cum se vede), în curtea Azilului de Bătrani s-au efectuat o serie de săpături care au dus la descoperirea unor ziduri ale cetăţii vechi. Din păcate în prezent, din neinteresul arheologilor şi a oficialităţilor locale, săpătura este o mare groapă care în timpul ploios se transformă în piscina, fiind un loc periculos pentru batranii cazaţi aici.


Centrul istoric al Mun.Bistrita, jud.Bistrita – Nasaud

Imobile care stau să se prăbuşească, neconsolidate, ne-tencuite şi ne-zugravite decât parţial şi de mântuială, curţi interioare şi ganguri  mizere demne pentru oraşul lui Dracula !


Cetatea Ciceului, jud. Bistriţa – Năsăud

O cetate aflată pe cale de dispariţie, datorită dezinteresului autorităţilor locale.

Cetatea Rodnei, jud. Bistrita – Nasaud

Stare avansată de degradare !

Sunt doar puţine din monumentele prezentate din România aflate în stare avansată de degradare, dar dacă ve-ti privi cu atenţie în jurul Dumneavoastra veţi descoperii lucruri mai şocante, dovada a nepăsării autoritatilor statului !
Pentru a vă restabili echilibrul postez si o imagine cu o cetate medievala (modestă) din Austria !


Faceti comparatie… si veţi realiza prostia Românilor !


contact: cornel_birsan@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu