duminică, 30 iunie 2013

Minciună şi manipulare pe Wikipedia:
despre Iancu de Hunedoara

Citind recent despre Iancu de Hunedoara, am rămas stupefiat de cea ce suportă netul. Istoria românilor este falsificată şi manipulată fără ruşine. Interesant este faptul că textul de pe trei pagini diferite, publicate în trei limbi diferite se învârte în jurul aceleaşi constatări: originea cumanică a lui Iancu de Hunedoara. Se pare, din păcate că Dl.Djuvara nu este singurul “cumanofil”.

Vă pun la dispozitie cele trei link-uri:




+ un link suplimentar la fel de dezinformator:


Ce putem „învaţa” din acest „curs” trilingv ? Faptul că Iancu de Hunedoara era prin tatăl (Voicu) şi bunicul lui Şerb, fie cuman, fie peceneg, fie uz, fie tătar, ... dar în nici un caz român (?!), lucru care se afirmă cu deplină certitudine !
Pentru că nu ajunge un singur măr stricat într-un coş, este postată cu nonşalanţă şi o genealogie a lui Iancu de Hundoara şi Matei Corvin, care coboară din Mengu Timur, strănepot al lui Genghis Khan via Thocomerius şi Basarab I ?!

Ca o menţiune care nu s-ar cuveni din respect pentru cititori: un bun prieten de al meu, are o vorbă „la spitalul de nebuni sunt oameni bolnavi, nebunii umblă liber pe stradă !” Nu l-am crezut , dar acum îl cred.




Studiind „genealogia” dl.Mor Ban, publicată la Editura Gold Book în anul 2010 vom constata cu stupoare cât s-a chinuit autorul să modifice numele personajelor:

-      Şerb, bunicul lui Iancu devine Sorb sau Csorba (Ciorba ?);

-      Voicu devine Vajk (să nu uităm că şi pe primul rege al Ungariei la chemat iniţial tot Voicu, datorită mamei lui Sarolta);

-      Elisabeta Muşină, soţia lui Iancu de Hundoara, devine Erzsebet Morzsinai;
-      Radu, unchiul lui Iancu devine Rados;

-      Mare, unchiul lui Iancu devine Magos (de fapt în limba maghiară magos înseamnă tot „mare”);

-      imaginatia autorului se va bloca însă la numele mătuşii lui Iancu, Candachia, vechi nume românesc, pe care nu la putut maghiariza, din păcate;

-      în continuare toate numele fraţilor şi surorilor lui Iancu sunt maghiarizate şi chiar slavonizate (Ivan);

-      inclusiv copiii lui au numele maghiarizate, Laszlo (Vasile,Ladislău) şi Matias (Matei)

Cu o asemenea imaginaţie, îi recomand autorului să scrie romane SF care ar avea un real succes, si să lase istoria românilor aşa cum măcar au lăsat-o istoricii nostri !

Dar să revenim la realitatea istorică.

Primul strămoş cunoscut a lui Iancu de Hunedoara este Cneazul Costea care este pomenit în documentele timpului, în anul 1360, împreuna cu nepoţii săi: Şerb, Bălata, Nan şi Radu, ca fiind proprietari în Ţara Haţegului a localităţilor Răchitova şi Lunca.

Tatăl lui Iancu, Voicu a fost cneaz la rândul lui şi a luat în căsătorie pe Elisabeta Muşină, descendentă a celebrei familii de cnezi din Hateg, Muşină de Rac.

În textul postat pe Wikipedia se face mai face o altă afirmaţie uluitoare. Deoarece nu există nici o dovadă documentară că Iancu de Hunedoara ar fi fost de neam cuman, peceneg  ori tatar, autorul menţionează legenda propagata de Gaspar Heltai in sec.XVI prin care Iancu de Hunedoara ar fi fiu nelegitim a lui Sigismund de Luxemburg (?!), conceput cu Elisabeta Muşină. Pentru susţinerea teoriei, autorul afirmă că voievodul român purta numele de Ioan, având şi un alt frate Ioan, deoarece „duplicarea numelui era un obicei când unul dintre copii avea tatăl diferit.” !

Realitatea este alta. Înaintea lui Iancu se născuse un alt băiat care va fi botezat cu numele de Ioan, care va muri însă la frageda vârstă de 5 ani (1395 – 1400). Probabil acesta dând semne timpurii de boală gravă, părinţii Voicu si Elisabeta isi vor numi un alt baiat nou născut tot Ioan. Atentie însă acest Ioan nu este Iancu de Hunedoara, ci Ioan de Hunedoara, personaj istoric despre care din păcate ştim foarte puţine. Mor Ban, îl aşează în genealogia familiei Corvineştilor dar îl botează cu numele de Ivan !
După moartea lui Iancu (1456) pe fondul luptelor interne, nobilii maghiari reuşesc să-l elimine pe fiul mai mare al voievodului, Vasile/Ladislău/Laszlo (1431 – 1457) pe care-l considerau un periculos pretendent la conducerea regatului Ungariei. Ladislău este prins, condamnat şi executat prin decapitare la vârsta de doar 26 de ani. Lucrurile sunt neclare însă. Dacă Ladislău era fiul soţiei lui Iancu, Elisabeta Szilagyi, cum de aceasta a permis uciderea fiului mai mare, şi l-a salvat doar pe Matei ? Se ştie că Elisabeta Szilagyi provenea dintr-o familie foarte puternică ale acelor vremuri, fiind fiica căpitanului Laszlo Szilagi de Horogszeg şi sora lui Mihai Szilagyi, Voievodul Transilvaniei şi ulterior Regentul Ungariei, chiar în perioada în care Ladislău a fost ucis.  Se pare că Ladislău erau fiul lui Iancu dintr-o altă căsătorie, eliminarea lui fiind necesară pentru a crea cale liberă spre tronul Ungariei lui Matei Corvin (1443-1490). Această supoziţie este argumentată şi de faptul că Matei Corvin s-a nascut abia în anul 1443, când Iancu de Hunodoara avea deja 43 de ani, alianţa cu puternica familie Szilagyi fiindu-i necesară pentru consolidarea puterii.

Din păcate Matei Corvin se va îndepărta tot mai mult de români atât de transilvăneni cât şi cei de dincolo de Carpaţi, intrând tot mai des în conflict cu aceştia, vezi luptele cu Ştefan cel Mare şi mai ales cu Vlad Tepes, pe care l-a ţinut închis timp de 13 ani !


Care este motivul acestei manipulări şi deformări ale istoriei ?

         “ Daca cetim opurile scriitorilor străini, în cari ei vorbesc despre trecutul, aşezarea, caracterul şi moravurile poporului român, în cele mai multe cazuri putem constata sau superficialitate şi ignoranta uimitoare în materie, sau expresa reavoinţă şi intenţionata denaturare a facultăţilor şi aptitudinilor poporului nostru. Repet, în cele mai multe cazuri şi mai cu seama la scriitorii naţiunilor conlocuitoare se poate constata acest fapt izbitor, şi totuşi uşor de înţeles. Pentru ca toată opresiunea, maltratarea, nedreptatea şi ura cu care erau trataţi Românii din partea popoarelor cu cari le-a fost împărţit de soartă să trăiască împreună; ele în toate timpurile au purtat mare frică de poporul nostru şi neputându-l răpune şi desfiinţa nici cu aplicarea celor mai draconice mijloace, au căutat cel puţin să-l ponegrească şi să-l trateze cu un suveran şi extrem dispreţ ! <subl.n.>
          De stai la îndoiala să califici ce naiv copilaresc ori de nebun procedeul unor autori de istorie, geografie ori statistică, cu care încercau să diminueze cu tot preţul valoarea etnică a poporului român, când amintindu-l în sirul celorlalte popoare la sfârşit, chiar şi după Ţigani, când reducându-l numeric şi denegându-I orice drept la existenţa tolerabilă.” <subl.n.>

                                                  Virgil Şotropa – Voci străine despre Români, Arhiva  Someşană Năsăud, no. 2, 1925


!!! Mormântul lui Ioan de Hunedoara în nava de sud a Catedralei Catolice din Alba Iulia !!! 
* vezi steagul maghiar - postare pe Wikipedia !*

Ce sa mai zic,... ca sa-l paragrafez pe Anonymus ! 





Un comentariu:

  1. vedeţi versiunea germană a WIKI:
    nemţii spun clar.....Iancu de Hunedoara din Transilvania, fiul lui Voicu Corbu nobil valah.
    Salutari din Heidelberg

    RăspundețiȘtergere