vineri, 14 iunie 2013

Dacii de pe Muntele Nemrut din Turcia !

În sud-estul Turciei, pe muntele Muntele Nemrut ( în turcă Nemrut Dağı) există ruinele unui celebru mormânt – sanctuar care uimeşte călătorul prin originalitatea statuilor sale.

Muntele Nemrut




Sanctuarul a fost construit de regele Regatului Commangene: Antiochus I Theos dikaios Epifanes Philorhomaios Philhellenos (greacă:. О Αντίοχος Θεός Δίκαιος Επιφανής Φιλορωμαίος Φιλέλλην ) care a trăit între anii cca. 86 î.Hr. - 38 î.Hr., fiind monarh între anii 70 î.Hr. - 38 î.Hr.
Uitat multă vreme, mormântul lui Antioh a fost prima dată cercetat în anul 1883 de către arheologi de origine germană.
Antioh am fost fiul regelui Mitridate I Calinic și al reginei Laodice VII –lea de Commagene, fiind astfel pe jumătate armean, membru îndepărtat al dinastiei Orontid și jumătate grec.
Antioh a dus o politică de prietenie faţă de greci şi romani, reuşind cu multă diplomaţie să evite anexarea teritoriilor sale de către Imperiul Roman în plină expansiune.
„Antioh este renumit pentru construirea sanctuar religios impresionant de Nemrud Dagi sau Muntele Nemrut. Când Antioh a domnit ca rege a instaurat un cult religios personal, urmâd ca şi după moartea lui supuşii să se inchine la el în calitate de zeu. Antioh s-a inspirat , pentru creerea propriei religii din religia greacă şi religia iraniană bazată pe cultul lui Zoroastru (Zaratushra). Antioh a lăsat multe inscripții grecești în care dezvăluie multe aspecte ale religiei sale. Într-o inscripție, Antioh a motivat ridicarea mormântul său într-un loc înalt și sfânt pentru ca acesta să fie la distanță de oameni si aproape de zei, pentru a fi într-un rang cu ei. Antioh a vrut trupul său să fie păstrat pentru eternitate. Zeii la care s-a închinat fost un amalgam de zei greci, armeni, si iranieni, cum ar fi Hercules, Zeus-Aramazd sau Oromasdes, Tyche, Apollo şi Mithra. Efigiile monumentale ale site-ului prezintă influențe iconografice atât persane cat și grecesti .” ( extras Wikipedia)

Punem însă întrebarea: numai persane și grecești, oare ?


  
Cap de statuie cu pronunțată fizionomie greacă (Anthiochus ?)

Capete de statui. Se remarcă capul grecesc, un cap de acvila și alte două capete ciudate ca și fizionomie ?

Privind cu mare atenție, vom observa faptul că capul din față este pur si simplu reprezentarea unui dac ! Trăsaturile feței, barba bogată care îi încadrează fața și mai ales cușma dacică (partea curbată din față a cușmei lipsește, statuia fiind ciobită de vitregiile vremii), ne confirmă că fragmentul de cap de statuie reprezintă un DAC !


Idem, al doilea cap de statuie cu trăsături dacice !

 
Se poate vedea dimensiunea enormă a capurilor de statui.

Priviti celebrul cap de Dac aflat la Vatican și veți descoperi surprinzătoarele asemănări cu cele două prezentate mai sus !

Uni autori fac afirmația că cele două personaje reprezentate pe frescă sunt Antiochus și Mithra. Privind însă cu mare atenție personajul din dreapta putem constata că din nou este reprezentat un DAC, de data aceasta mai tânăr, fără barbă, cu părul lung, purtând celebra cușma dacică (despre care uni vor afirma că este frigiana) și mai ales îmbrăcat în portul specific localnicilor Carpaților.

Unii istorici și cercetători susțin că aceste capuri reprezentau conducători persani, dar o atentă vizionare a unor fresce din Orientul Mijlociu vom constata ce uriașă diferență există între cele doua capuri de statuie, prezentate mai sus, și cele persane, din punct de vedere al fizionomiei, a modului de a purta barba, a tunsorii și mai ales al îmbrăcăminții ! 

Frescă care-l reprezinta pe Darius I

Frescă care-l reprezinta pe Artaxerxes

Soldați persani

Soldați persani 

Statuile restaurate !
Se vede în amănunt că cele două personaje centrale sunt extrem de asemănătoare cu reprezentarile romane despre DACI !
De asemenea alături de leul Anatolian găsim prezentă și acvila Carpatină, acvilă care este prezentă și în mormântul GETIC de la Șveștari din Bulgaria.

Cine sunt oare acesti daci ?
Sa fie urmasii Dahailor (Daoilor) triburi geot-dce migrate mult spre centrul Asiei ? Sau a Massagetilor (Daci Mari) cei atat de pomeniti de istoricii greci clasici ?



   Se observă lângă Marea Caspică, poziționarea teritoriilor triburilor Dahae și Massagetae, în perioada invaziei Asiei de către Alexandru Macedon.

Timpul și săpăturile care se vor efectua, poate la Nemrut, sau în altă parte, ne vor aduce informații, sau nu, despre acești misterioși daci:  Dahai si Massageti !

contact:cornel_birsan@yahoo.com






                                                  




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu