joi, 9 octombrie 2014

Maria de Mangop, soția a lui Stefan cel Mare, stră stră - nepoata lui Ioniță Caloianul !


Maria de Mangop : extras de pe acoperământul de mormânt de la mânăstirea Putna

Maria din Mangop (? – 1477)  sau Maria Asanina Comnena Paleologhina a fost principesă de Theodoro (un principat grecesc din Crimeea) sau altfel cunoscut ca Principatul de Mangop (numele turco-tătar al cetății Doros, capitala principatului).

Maria de Mangop a fost a doua soție a lui Ștefan cel Mare, între anii 1472 – 1477. Din această căsătorie au rezultat doi băieti gemeni care au murit de tineri: Iliaș (1473 - 1473) și Bogdan (1473 - 1479).

Maria a decedat la 19 decembrie 1477 fiind îmormântata la mănăstirea Putna alături de fiul ei, Bogdan. Pe lespedea de marmura a mormântului se poate citi: „În anul 6985 (= 1477), luna decembrie 19, a răposat binecredincioasa roabă a lui Dumnezeu, Maria, doamna binecredinciosului  Io Ștefan Voievod, domnul Țării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod.”

Mormântul Mariei de Mangop şi a fiilor lui Ştefan cel Mare: Bogdan şi Petru, din gropniţa bisericii mănăstirii Putna

Maria de Mangop se trage dintr-un melanj de înrudiri de familii: Asăneștii, Comnenii și Palelologii.

Maria de Mangop, fiica Principelui Alexios al II-lea, este moștenitoarea pe linie directă a familiei lui Demetrios Paleologos Gavras, întemeietorul principatului bizantin din Crimeea (aprox. 1362) dar si a famililor Asăneștilor și Comnenilor.

Genealogia Mariei de Mangop:
(click pe poza pt mărire !)

Din păcate dacă veți cauta informații despre Maria de Mangop, veți ramâne surprinși de faptul ca Maria de Mangop se trage din “neamul bulgăresc Asan” !

Ceea ce contravine faptului real istoric ! Frații Asani și urmașii lor au fost Vlahi, iar Imperiul lor nu s-a numit “Al doilea Țarat Bulgar” (!) ci REGNUM VALACHORUM, conform documentelor timpului !


Broderie cu fir de aur, argint şi mătase colorată pe un fond de atlaz roşu dublat cu pânză de in în culoare naturală. Căptuşeala din mătase albă.



Acoperământul mormântului Mariei de Mangop

Pt.conf.

Cornel Bîrsan








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu