Dezamăgit de lipsa de interes a românilor pentru istoria veche a neamului nostru, am hotărât să-mi închid pagina de blog: istorie-furata.blogspot.ro și să mă auto-exilez de pe Facebook !
Dar
la insistențele
unor buni prieteni, nu voi renunța
încă la pagina
de blog, dar o voi reconverti,
în spiritul
„politicii”
de azi !
Având
ca model un celebru autor: Al. O. Teodoreanu, zis și "Păstorel" (!) și
a lui lucrare “Gastronomice”, voi încerca
să vă împărtășesc
din propria-mi
experiență
culinară, un
hobby la fel de bine cercetat ca și
Istoria,
și să
vă prezint
câteva retețe
mai puțin
cunoscute Dumneavoastră.
Pentru
prima postare m-am orientat spre o prăjitură deosebit de specială,
numită „Insulă Plutitoare” !.
Rețeta
acestei prăjituri Regale am învătat-o
de la mama mea.
Această
delicatesă era preparată
de către bucătăresele
de o parte și de alta a graniței
româno-maghiare, pe linia Satu-Mare ÷
Oradea.
Nu
se știe exact cine a inventat-o, bucatăresele maghiare sau cele
românce ?
Cert
este însă
faptul că existau deosebiri esențiale
de concepție, în
arta preparării, unguroaicele
prepară prăjitura
(Uszo Sziget)
doar cu lapte, pe când
bucatăresele noastre preferă
o rețetă mai consistentă,
folosind crema de la „Laptele
de Pasăre”!
În
privința dulceții,
amble părți sunt în consens,
bucătăresele folosind doar dulceața
de caise.
Bărbații
sunt și ei în
consens cu bucătăresele de ambele nații,
folosind cu multă plăcere același produs
din caise, uneori și
cu piersici, dar sub
forma lichidă: Baratk Palinka !
Să
vedem procedura de “alcătuire”:
Pasul
I - se “înbălsămează” în
rom 300 gr. de stafide și
se lasă la macerat circa 2 ore;
Pasul
II - se pregătește un blat de
pandișpan compus din:
5
ouă
5 linguri zahăr
5 linguri ulei 5 linguri faină
5 linguri zahăr
5 linguri ulei 5 linguri faină
Mod
de preparare:
Se separa ouăle, cu grijă;
Se separa ouăle, cu grijă;
Se
bat albușurile spumă, cu un praf de sare și zahăr;
Se adaugă ușor gălbenușurile, apoi uleiul în fir subțire și făina (neapărat cernută!);
Se toarnă aluatul într-o formă de tort, tapetată bine-bine cu unt și făină sau punem hârtie de copt (variantă mai simplă...),
...și se coace la foc mic, în cuptorul preîncălzit, cca. 20-25 de minute.
Se adaugă ușor gălbenușurile, apoi uleiul în fir subțire și făina (neapărat cernută!);
Se toarnă aluatul într-o formă de tort, tapetată bine-bine cu unt și făină sau punem hârtie de copt (variantă mai simplă...),
...și se coace la foc mic, în cuptorul preîncălzit, cca. 20-25 de minute.
Pasul
III - se prepară laptele de pasăre
din:
6
gălbenușuri
4
linguri de zahăr
2
plicuri zahăr vanilinat,
sau baton vanilie
1,5
l lapte
1
lingură de făină
Mod
de preparare:
Separați
gălbenușurile de albușuri (atentie
albușurile
se vor folosi la final);
Se
freacă
albușurile
cu zahărul
și
cu vanilia până
obținem
o spumă în care nu se mai simte zahărul ca textură,
după
care încorpărîm
și o lingură
de făină;
Laptele
se pune la fiert, iar când
începe
să
fiarbă,
se toarnă
ușor
amestecul de ouă
și
zahar, amestecând
bine, ca
să nu se prindă de fundul vasului, până se îngroașă puțin
amestecul (o smântână care curge...)
După
ce s-a
legat
crema, laptele de
pasare se pune la rece, în
cămară
(asta ca să nu-i tenteze pe cei mici...);
Pasul
IV și
definitoriu
- “asamblarea”
prăjiturii:
se
taie în
două
blatul de pandișpan
și
se umple cu dulceață
de
caise, după
care suprapunem
cu multă grijă cele
două
părți;
se
taie blatul umplut cu dulceață
în
bucățele
de 1x1 cm;
se
așează
într-un
vas mai mare (preferabil yena)
straturi,
cam așa: primul
strat de pandișpan,
peste care se presară
stafidele
ușor amețite
și
se “fixează”
cu
lapte de pasăre;
continuăm
în această ordine până terminăm ingredientele, având grijă să
terminăm cu crema delicioasă din lapte;
apoi
presăm ușor tot amestecul, pentru uniformizare;
se
bat albușurile
spumă
și adăugăm la final două
linguri de dulceață
(de
caise sau depinde
de preferință...),
iar
spuma obținută se
așează
cu grijă
peste amestecul din vas; dacă
doriți, se pot înlocui albușurile cu frișcă, preparată tot cu
dulceață de caise. E un deliciu!
prăjitura
se
pune la frigider timp de patru÷cinci
ore, după
care se poate servi: cu
prietenii, cu cei dragi, cu cine doriți! Nu avem contraindicații...;
ca
fandoseală,
se poate adaugă
la
servire
și
o lingură
de înghețată
!
VĂ
DORESC POFTĂ
BUNĂ
!
Pentru
mine, plăcerea e aproape la fel de mare ca a unei pagini de
istorie... sau pe aproape !
Citind retela, nu stiu de cate ori am inghitit in sec...mai mult, am vizualizat-o ...cu siguranta voi incerca s-o realizez chiar cu riscul ca nu o sa fie exact cum mi-am imaginat-o...sunt datoare s-o incerc pana voi fi multumita de aspect cat si de gust...nu pretind ca sunt o gospodina desavarsita dar pot afirma ca este o reteta pe intelesul tuturor, chiar pot afirma ca este dementiala ...Multumesc!
RăspundețiȘtergere